Dermatoloji Uzmanı Dr. Nilhan Atsü, baharda her mevsim uygulanabilen cildin sigortası olarak görülen yöntemleri önerdiğini belirterek, “Yaza hazırlık evresinde yani bahar aylarında da rahatlıkla yapılacak bu uygulamalar yaza sağlıklı ve kusursuz bir ciltle giriş yapmanızı sağlayabilir.
Anti aging uygulamalar dediğimiz bu yöntemler sağlıklı, ışıltılı, diri bir cilt görüntüsü verir ve yetişkinlikten itibaren her yaşta rahatlıkla uygulanabilir. Bunlardan bir tanesi Mezolifting uygulamalarıdediğimiz vitamin enjeksiyonlarıdır. Orta deride kolajen – elastik lif yapımıiçin gerekli bütün vitaminler, mineraller, koenzimler, büyüme faktörleri, somon DNA’sı gibi maddeler, kokteyl halinde, belli bir protokolde, seanslar halinde, cilt içine enjekte edilir. Bir diğer yöntem de PRP yöntemi olup; travesti kendi kanı belli devirde ve belli sürede santrifüjden geçirilerek onarıcı ve yenileyici hücresel faktörlerden zengin sıvı kısım ayrıştırılarak, seanslar halinde, özel bir program çizilerek yine cilt içine enjekte edilir. Yazın cildin sağlıklı kalması açısından bu ilk adımdır. Korunmasız güneş cildin nem kaybını azaltır ve cildi kurutur, kuruyan cilt de çabuk yaşlanır” dedi.
Güneşlenmek cildi yaşlatır
Latin cildinin yaz mevsiminde özellikle trend ciltlerden olduğunu belirten Atsü, “Güneşin altına saatlerce yatıp bunu gerçekleştiremeyeceğimizi bilmemiz gerekir. Çok uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak cildi kurutup yaşlandıracağı gibi güneşyanıkları ve bunun sonucunda lekelere neden olabilir. Dolayısıyla bu dönemin öncesinde solaryumu önerebiliriz. Ancak dikkat. Ancak solaryum sürekli ve kontrolsüz kullanıldığında güneşle aynı etkileri göstererek deri yaşlanması ve deri kanserini arttırıcı etkileri gösterebilir. Solaryum kullanımı kesinlikle ölçülü ve uzman kontrolünde olmak zorunda. Öncelikle hassasiyet dozunu saptamak için minimal kızarıklık seviyenizin belirlenmesi gerekir. Sonrasında ten rengine ve deri tipine göre süre belirlenir. Başlangıç süreleri 3 – 5 dakikayı geçmemelidir. Buna göre yavaş yavaş uzman kontrolünde artış sağlanır. Çok beyaz tenli kişilerin yarım saatlik bir seansa girmesi cildi haşlar. Burada en önemli husus bunun bir dermatolog hekim gözetiminde gerçekleşmesi gerektiğidir. Çünkü deride herhangi bir tıbbi engeli olan kişilerin uzak durması gerekir.
Öte yandan, sahil tatiline çıkmadan önce özellikle beyaz tenli travestiler de önerebileceğimiz de bir yöntem aynı zamanda. Çünkü bu kişilerin direkt olarak güneş, deniz suyu ve rüzgarla buluşması onlar için daha olumsuz olabilir. Bu ankara travestileri gün ışığına karşıgüvenli alıştırma adına minik seanslarla ve kontrollü olarak solaryum tavsiye edilebilir. Ancak altını çiziyorum uzman kontrolü ve denetiminde olmalı. Öncelikle sabah 10.30 ile akşam 16.00 arası güneş ışınları dik geldiğinden bu saatlerde güneşlenmemeyi tavsiye ediyorum. Havuza ya da denize girmeden yarım saat önce uygun koruyucunun ölçülü olarak tüm vücuda sürülmesi ve cildin koruyucuyu iyice emmesinin beklenmesi gerekir. 3 saat ara ile de bu işlemin tekrarlanması gerekir” dedi.
Doğru güneş kremi kullanın
Güneşlenirken özellikle dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlardan bir tanesinin de alkol ve esans içeren kozmetikler olduğunu kaydeden Atsü, “Bu maddelerin en bilineni parfümlerin içeriğinde bulunan bergamot yağı olup, güneş ile reaksiyona girerek lekelenmeye sebep olur. O yüzden leke öyküsü olan kişilerin cildine tatbik ettiği maddelerin alkol ve esans içermemesi gerekir. Bu istanbul travestileri dermatolog danışmanlığında ürün seçmelidirler. Sarı turuncu gıdalar güneş ışığını süzer. Narenciye, havuç, kayısı gibi gıdaların yaz döneminde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bunlar bronzluğun kalıcı olmasını sağlar. Ancak tabi burada da aşırıya kaçılmaması gerektiğinin altını çiziyoruz” dedi.